tiistai 3. maaliskuuta 2009

Yhteiskunnan arvorappio ja feminiinisyys

Vartti.fi kertoo (3.3.2009) helsinkiläisnaisen jääneen kiinni piraattiäänitteiden ja dvd-levyjen maahantuonnista omaan käyttöön. Sakkoja ja oikeudenkäyntikuluja tuomittiin naiselle maksettavaksi 6600 euroa. Piraattituotteiden määrä liikkui muutamissa kymmenissä.

Sen enempää naisen tekoja puolustelematta täytyy ihmetellä sitä, miten Suomen laki ja oikeuslaitos arvostavat omaisuutta verrattuna ihmishenkeen ja ruumilliseen koskemattomuuteen. Väkivaltarikollisia lähinnä silitellään päähän. Jos hakkaa kadulla vaikkapa tuntemattoman ihmisen henkihieveriin, pääsee todennäköisesti pienemmällä sakkorangaistuksella kuin tämä nainen.

Sitten toisaalta sakotetaan vanhempia, jotka antavat tukkapöllyä tai luunappia lapsilleen. Lainsäädäntö ja oikeuslaitos ovat aivan hukassa. Järki on päätöksistä toisinaan aika kaukana. Ei lievä ruumillinen kuritus ole ollenkaan verrattavissa väkivaltaan, joka oikeasti vahingoittaa ihmistä.

Kouluissa oppilaat kiusaavat opettajiaan, haistattelevat ja käyttävät sopimatonta kieltä; joskus opettajat joutuvat kokemaan jopa fyysistä uhkaa. Samanlainen käytös saattaa jatkua vielä oppilaiden vanhempien taholta. Lisäksi oppilaat ja heidän vanhempansa ovat herkästi uhkaamassa oikeudellisilla seuraamuksilla. Opettajat joutuvat sitten turvautumaan sairauslomiin kun eivät enää jaksa.

Yksi uhkakuva on sekin, että kohta kouluissa, varsinkin yläasteilla, ei ole enää opettajia. Kaikki tämä on seurausta siitä etteivät vanhemmat enää kykene opettamaan lapsilleen tapoja, jotka aikaisemmin olivat vielä arvossaan, kuten vanhemman ihmisen kunnioittaminen ja kohtelias käytös. Aikaisemmin kuriton käytös oli häpeäksi, nyt se tuntuu olevan hyve joka vieläpä lainsäädännöllä turvataan.

Mistä tämä järjettömyys ja rikollisten suojelu sitten johtuu? Itselleni tuli ajatus, että eräs iso asia, joka siihen suuntaan on vienyt, on naisen aseman muuttuminen yhteiskunnassamme. Naiset ovat päässeet päättämään asioista. Naisen ominaisuuksiin kuuluu ymmärtää loputtomiin myös rikollisia. Nainenhan haluaa "hyvää ja kivaa" kaikille. Naisen olemukseen kuuluu olla suojeleva. Liiallinen suojelu kuitenkin johtaa siihen, että oikeusturva alkaa kärsiä. En sano että yhteiskunnan feminiinisyys olisi vain ja ainoastaan huono asia, se vain on mennyt jo tietyissä asioissa yli järkevien rajojen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti